När ska jag köpa en mobil för mitt barn?

boy in blue tank top holding black iphone 5

Ingen annan än du har möjlighet att säga om ditt barn behöver en mobil eller kan hantera det ansvar som en mobil innebär. Att köpa en smartphone till ditt barn kommer med för- och nackdelar.

En smartphone till ditt barn: Nackdelar

Låt oss börja med nackdelarna. Å ena sidan är experterna överens om att överdriven användning av prylar har en negativ inverkan på barns hälsa och utveckling. Om ditt barn tillbringar sina nätter med en smartphone kan det utveckla sömnproblem, och mobiltelefoner är värre än en tv i det avseendet.

Att sitta fastklistrad vid skärmen i timmar kan leda till närsynthet, dålig hållning och till och med andningsproblem. Andra vanliga störningar som drabbar skolbarn är bland annat uppmärksamhetsproblem med hyperaktivitet: Förekomsten av ADHD ökar i takt med prylarnas popularitet. Det finns också mer omedelbara risker: Om ditt barn stirrar på skärmen medan det går runt utomhus riskerar det att råka illa ut.

Om ditt barn tillbringar mycket tid med sin telefon kommer det dessutom att hindra det från att studera, spela (förutom mobilspel) eller umgås med jämnåriga. lärarna blir dessutom förbannade om de använder smarttelefonen i klassrummet. Slutligen är en mobiltelefon inte den billigaste lyxen, och barn, som inte alltid är de mest ansvarsfulla ägarna, kan lätt förstöra eller lämna sin smartphone någonstans. Därför är det kanske inte helt fel att tänka sig köpa en begagnade CertiDeal mobil som första köp!

En smartphone till ditt barn: Fördelar

Om du däremot noggrant begränsar den tid som ditt barn använder smarttelefonen är det kanske inte farligt – och det finns absolut fördelar. Till att börja med, om du ger ditt barn en smartphone kan du hålla kontakten när de inte är i närheten, tillåta dem att gå ut på ett säkert sätt och ha sinnesfrid när de är i skolan eller deltar i aktiviteter utanför skolan. (med en Smartphone kan du till och med använda “Track my Phone”)

Rätt hanterad kan en smartphone vara allt annat än en akademisk distraktion och ge ditt barn enkel tillgång till elektroniska ordböcker och andra praktiska program som kan hjälpa till med skolarbetet.

Att söka information på webben kan bredda barnets hjärna, och användningen av mobilfotografering och videoklipp kan öka barnets kreativitet. Om ditt barn lär sig att använda elektroniska kartor för navigering kommer det att kunna orientera sig i okända områden. Slutligen har vi det där irriterande sociala trycket: Om alla i klassen har en mobil blir ett barn utan prylar den udda personen.

Som du ser finns det starka argument både för och emot att låta ditt barn ha en smartphone. Det är upp till dig vilket av dessa som spelar störst roll. Även om du bestämmer dig för att inte köpa en smartphone nu kommer frågan dock garanterat att dyka upp igen. Så låt oss tala om…

Vilken telefon ska du välja?

Förr eller senare kommer det förmodligen att hända. Och då kommer en annan fråga att dyka upp: Vilken typ av telefon ska du ge ditt barn? Det billigaste alternativet är att lämna över en av dina gamla smartphones. Ekonomin är obestridlig: Om den tappas bort, krossas eller tappas i badkaret kostar den telefonen ingenting. Men den vägen har nackdelar.

För det första är operativsystemet i smarttelefonen sannolikt föråldrat, och i många fall har du inget sätt att uppdatera det. Det är ett allvarligt problem när det gäller säkerhet och kompatibilitet med appar. 

För det andra har många gamla smartphones batterier en fot i papperskorgen och håller inte länge på en enda laddning. Du vill förmodligen inte ge ditt barn en telefon som du inte kan nå vid behov – så mycket för sinnesfrid. För det tredje, ditt barn kommer att älska att få en mobil hursom, var inte orolig över kvaliten.

Såklart tycker vi här på CertiDeal att ni ska köpa en renoverad smartphone till era barn! Men som sagt, det bestämmer ni helt själva!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *